BIOGRAFIE

 

Al vanaf 1983 speel ik (voornaamlijk sopraan-, alt- en tenor-) saxofoon en sinds 1991 ben ik professioneel saxofonist.

Daarnaast ben ik ook arrangeur, componist en gediplomeerd saxofoondocent.

 

Naast vast lid bij verschillende bands, zoals verderop te lezen, doe en deed ik ook mee aan kortere projecten, zoals deelname aan optredens en cd-opnames met Trijntje Oosterhuis, Gordon, optreden en dvd/cd-opname met Kane, het 'Bevrijdingsconcert' op 5 mei 2007 als solist in het Metropole Orkest, opname van leaders en tunes voor tv-series waaronder 'De Sylvia Millecam Show', 'Spoorloos' en diverse tv-reclames.

Ik ben geboren op 16 januari 1967 en groeide op in Baarn, waar ik nu nog steeds woon.

 

Op mijn zestiende besloot ik van de ene op de andere dag saxofoon te willen gaan spelen. De lokale harmonie 'Crescendo' bleek daartoe de beste mogelijkheden te bieden: voor 14 gulden per maand kreeg ik een altsaxofoon in bruikleen en daarbij les op de muziekschool (van Ankie de Niet en Bart Kok).

Ik studeerde toen al vaak meer dan 4 uur per dag op mijn saxofoon en ontwikkelde een grote voorliefde voor jazz (Charlie Parker, John Coltrane).

 

Twee jaar later (in 1986) werd ik opgeroepen voor militaire dienst. In een bunker onder mijn kazerne besteedde ik al mijn vrije tijd aan het verder ontwikkelen van mijn spel. Van mijn soldij kocht ik mijn eerste eigen (tenor-)saxofoon.

Direct na mijn diensttijd werd ik toegelaten tot het Hilversums Conservatorium (tegenwoordig: Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Ik kreeg les van Herman Schoonderwald en Ferdinand Povel. In 1993 studeerde ik af met hoge cijfers.

Karel


Al tijdens mijn studie verscheen ik regelmatig op de Nederlandse jazzpodia en ook op televisie. Zo speelde ik tussen 1991 en 1993 in de fusionband die op meer dan zestig zaterdagavonden de prime time AVRO-talkshow 'Karel' (van de Graaf) van een muzikale omlijsting voorzag.

Dit naar voorbeeld van de toen in Amerika populaire 'Late Show with David Letterman'.


La Bloemen


Van 1993 tot en met 1999 maakte ik deel uit van de begeleidingsband van theaterdiva Karin Bloemen met wie ik talloze malen de podia van alle grote en kleine theaters in Nederland betrad. Ook in een aantal van La Bloemen's wekelijks terugkerende televisieshows, zoals

'Een Wapen Van Bloemen' was ik als vast lid van de 'La Bloemen Band' van de partij.

In 1994 won deze band de 'Scheveningen Begeleiderprijs'. Op aandringen van Karin Bloemen en haar toenmalig muzikaal leider, Willem Ennes, ben ik mij naast mijn tenorspel gaan bekwamen op de sopraansaxofoon. Ook speelde ik in de 'La Bloemen Band' additionele keyboards.


Second Vision - Dianne Reeves - Mike Mainieri


In 1995 werd ik de vaste saxofonist van 'Second Vision', de jazz-funkband van gerenommeerd jazzgitarist/componist Marnix Busstra met wie ik 3 cd's maakte. Op Second Vision's laatste cd, 'It's All In The Mind', werd de bezetting uitgebreid met twee zeer speciale Amerikaanse gastsolisten:

vocaliste en viervoudig Grammy Award winnares Dianne Reeves en wereldwijd geprezen vibrafonist en oprichter van 'Steps Ahead', Mike Mainieri. Dianne Reeves trad ook op als gastsolist tijdens ons optreden op het 'North Sea Jazz festival' in 2003. Mike Mainieri voegde zich voor twee Europese tournees (2003 en 2005) bij de band.


Ten Sharp


In 1997 en 1998 was ik lid van de destijds wereldberoemde popformatie 'Ten Sharp' (Ten Sharp stond met de hit 'You' in talloze landen wekenlang in de top 10). In deze band speelde ik niet alleen (alt-) saxofoon, maar was ik ook geregeld als vocalist te horen.


Candy Dulfer


In 1997 werd ik door 's Neerlands beroemdste saxofoondiva Candy Dulfer, gevraagd om samen met eveneens alom geroemd trompettist

Jan van Duikeren, de blazerssectie van haar band 'Funky Stuff' te vormen. Tot en met 2003 toerden wij met haar als 'The Matterhorns' vele malen de wereld over. Ook zijn we samen op maarliefst zeven van haar cd's te bewonderen.


Arrangeur


Naast mijn activiteiten als saxofonist ben ik mij gaan bekwamen in het arrangeren en orkestreren van bestaande muziekstukken. Vooral in de band 'The Whole 9 Yards', waarvan ik een tijd bandleider en huisarrangeur was, heb ik wat dat betreft 'vrij spel' gehad. In deze band vorm ik (nog steeds) samen met drie andere blazers de 'W9Y Horns'. Hierin spelen Jelle Schouten, Jan van Duikeren en Martijn Sohier respectievelijk trompet, trompet en trombone.


Daarna en nu


Ga naar nieuws!