SAXOFOONLES - algemeen

 

Naast mijn activiteiten als saxofonist, arrangeur en componist geef ik ook saxofoonles. Dat doe ik met veel plezier.

Met ruim 30 jaar ervaring als saxofonist en ruim 15 jaar als docent is één aspect voor mij heel duidelijk:

Muziek en plezier horen voor mij onlosmakelijk bij elkaar.

 

Gediplomeerd

 

In 1993 ben ik met hoge cijfers afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium (na fusering met het Sweelinck in 1998: Conservatorium van Amsterdam, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten).

 

Onderscheidend

 

Ik probeer mij te onderscheiden van andere leraren door stelselmatig de nadruk te leggen op het zichzelf motiveren van mijn leerlingen. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk mee te gaan met mijn tijd en volg ik nauwlettend ontwikkelingen op het gebied van moderne les- en speeltechnieken die ik verwerk en behandel in mijn lessen.

 

Speelplezier

 

Mijn motto is altijd geweest 'musiceren moet leuk zijn'. Wanneer muzikale 'obstakels' mijn eigen speelplezier bedreigen, ga ik altijd op zoek naar een manier om de weg naar mijn gestelde doelen (het uit de weg ruimen van die obstakels) zo leuk mogelijk te maken. Mijn ervaring in het gevestigde muziekonderwijs is dat doelstellingen via 'nuttige' oefeningen regelmatig niet of slechts gedeeltelijk bereikt worden. Dit vanwege een onplezierig gevoel bij de leerling tijdens het doen van die oefeningen, wat bijna altijd veroorzaakt wordt door een (begrijpelijk) gebrek aan inzicht. 'Waar is deze oefening goed voor?' is een veelgestelde terechte vraag. Ik probeer tijdens iedere les de leerling zelf een bevredigend antwoord te laten formuleren op die vraag en zo frustraties weg te nemen en zelfs te voorkomen. Die weg naar inzicht (en dus plezier) wordt vaak pas echt duidelijk aan de hand van kleinere oefeningen waarvan de achterliggende doelen duidelijker zijn en daardoor sneller bereikbaar. Mijn hoofddoel is dus: de leerling het beoogde speelplezier zelf te leren bereiken aan de hand van tijdens mijn lessen verworven inzichten.

 

Muziekstijlen

 

Ik geef les in de stijlen bebop, hard bop (post bop), fusion/jazzrock (New York School), swing, soul, pop, funk en klassiek (basistechnieken).

 

Locatie

 

Ik geef les bij mij thuis in Baarn, in het gebouw van muziekvereniging Crescendo, tweewekelijks op donderdag in Muiden, Muiderberg en Naarden bij de leerlingen thuis en voor de MG Muziekschool Baarn in de Aloysiusschool in Baarn.

 

De leerling

 

Iedere persoon en dus ook iedere leerling is uniek. De inhoud van mijn lessen pas ik zeer zorgvuldig aan aan iedere specifieke leerling. Ik houd daarbij nauwlettend rekening met vooral de volgende zaken:

 

- Leeftijd

 * Kinderen kunnen zich gemiddeld minder lang concentreren dan volwassenen. Daarnaast hebben ze behoefte aan een meer speelse aanpak.

 * Volwassenen zijn zich vaak meer bewust van achterliggende doelen en hebben daardoor eerder hun eigen ideeën over de inhoud van de lesstof.

 

- Ervaring

 * Leerlingen die al noten kunnen lezen en/of een instrument bespelen hebben een andere benadering nodig.

 * Het komt geregeld voor dat meer ervaren musici naast het aanleren en ontwikkelen van nieuwe zaken, 'slechte' gewoontes moeten afleren.

 

- Talent

 * Een leerling met minder talent kan enorm genieten van het maken van muziek, maar heeft behoefte aan andere leerstof dan een uitzonderlijk getalenteerde leerling.

 

- Persoonlijke wensen

 * Voorbeeld: de een wil uitsluitend van blad leren spelen, de ander wil ook leren improviseren over akkoordenschema's.

 

De les

 

Hieronder vind je een lijstje met zaken die zeker aan bod zullen komen tijdens mijn lessen.

 

- Instrumentkennis en onderhoud

- Basistechnieken:

 * Embouchure (plaatsing in de mond van mondstuk en aanblazen van het riet)

 * Vingerzettingen

 * Aanzet (tongtechnieken)

 * Ademhaling en ademsteun

 

- Toonvorming

- Ritmische vorming

- Lees- en schrijfvaardigheid

- Gehoortraining (solfège)

- Houding en beweging (volgens Mensendieck)

- Optioneel:

 * Improvisatie in diverse stijlen

 * Algemene muziektheorie

 * Harmonieleer

 * Altissimo register (top tones)
 

Extra's

 

Onder mijn motto 'musiceren moet leuk zijn' probeer ik naast de reguliere lessen ook wat leuke extra's te bieden. Zo krijgen leerlingen tot 21 jaar met hun verjaardag een verrassing, geef ik het einde van het jaar een extra feestelijke tint voor elke leerling en is de voorspeelmiddag voor mijn leerlingen een jaarlijks terugkerend evenement.

 

Muziekvereniging Crescendo Baarn

 

Ik heb mijn eigen lespraktijk maar ben daarnaast sinds 1 september 2010 ook als saxofoondocent van muziekvereniging Crescendo in Baarn operationeel. Crescendo verzorgt in opdracht van de gemeente het Baarns HaFaBra (Harmonie Fanfare Brass) muziekonderwijs.

Doordat Crescendo vanuit de gemeente gesubsidieerd wordt, krijgen leerlingen van mij die lid zijn van Crescendo, een korting op het lesgeld. De korting bedraagt € 7,00 per klokuur en is gemaximeerd tot 20 uren per kalenderjaar* ofwel € 140,- per leerling per jaar. Vanaf het moment dat de leerling 20 klokuren per kalenderjaar aan les genoten heeft, geldt mijn normale tarief.

Voor meer informatie over muziekvereniging Crescendo in Baarn verwijs ik naar hun website: www.crescendobaarn.nl

 

*) De korting geldt uitsluitend voor leerlingen tot 18 jaar. De hoogte van de korting wordt jaarlijks bij aanvang van het schooljaar door muziekvereniging Crescendo Baarn bepaald. Eventuele wijzigingen worden daags na bekendwording gecommuniceerd aan de leerling.

 

MG Muziekschool Baarn

 

Sinds 7 januari 2013 ben ik naast mijn eigen lespraktijk tevens werkzaam als docent bij MG Muziekschool Baarn.

Momenteel geef ik daar elke dinsdag saxofoonles.

"De lessen van MG Muziekschool Baarn vinden plaats in de Aloysiusschool aan de Kerkstraat 32 in Baarn.

Je kunt er zowel les krijgen op je instrument als leren samenspelen in een band, jazzcombo of ensemble onder leiding van een professionele muzikant. Allemaal op één sfeervolle plek in Baarn." Bron: www.muziekschoolbaarn.com

Voor meer informatie, zoals tarieven, verwijs ik naar hun website: www.muziekschoolbaarn.com

 

Instrument kopen of huren?

 

Over het algemeen zijn saxofoons nogal kostbare instrumenten.

Ik geef mijn leerlingen geheel vrijblijvend adviezen over de eventuele aanschaf van een instrument. Huren is ook een mogelijkheid. Dit is vooral aan te raden wanneer je nog niet zeker bent of je wel écht saxofoon wil leren spelen.

 

- Huren of kopen in een winkel?

Voor zowel het kopen of huren van een saxofoon kun je bijvoorbeeld terecht bij 'Harry Bakker Saxofoons' in Muiderberg. Daar hebben ze een enorme collectie nieuwe en gebruikte instrumenten. Je vindt er topexemplaren van alle grote merken, maar ook onder hun deskundig toezicht geproduceerde eigen studiesaxofoons. Zo'n 'First Sax' heb je al voor € 895,-.

Wanneer je een dergelijk instrument (of bijvoorbeeld een Yamaha YAS280) huurt, betaal je € 80,- per 3 maanden**. Wanneer je binnen 6 maanden besluit het door jou gehuurde instrument te kopen, krijg je alle betaalde huur terug. Wanneer je ná 6 maanden het instrument koopt, krijg je de helft terug. Dit wordt ook wel huurkoop genoemd.

Voor meer informatie: www.harrybakker.nl

 

- Lid van muziekvereniging Crescendo? Sax in bruikleen!

Overweeg je om lid te worden van muziekvereniging Crescendo in Baarn, maar je hebt geen eigen instrument, dan kun je (zolang de voorraad strekt) via de vereniging een saxofoon in bruikleen krijgen. In dat geval betaal je naast de contributie een onderhoudsvergoeding ter dekking van het reguliere onderhoud aan het instrument. Deze vergoeding bedraagt € 5,00 per maand**.

Voor meer informatie over Crescendo Baarn verwijs ik naar hun website: www.crescendobaarn.nl

 

**) Genoemde prijzen waren geldig op 1 augustus 2022.

 

Meer informatie

 

Wil je een afspraak maken voor saxofoonles, heb je vragen of wil je meer informatie, dan kun je het online contactformulier invullen en verzenden. Uiteraard kun je ook telefonisch contact met mij opnemen.